CARA TINGKATKAN KESIHATAN ANAK KECIL AGAR SENTIASA SIHAT, CERIA DAN GEMBIRA

March 20, 2018

Salam semua.

Happy holiday. Seronok ye nak cuti seminggu. Hehe. Iman sampai tak percaya yang dah cuti, asyik asyik suruh call cikgu dia. 😂


Musim cuti ni Nida perhatikan ramai anak anak yang dah mula sakit. Hatta, anak murid sebelum cuti pun dah ramai bagi MC.

Ada beberapa perkara lah yang menyebabkan anak anak kita mudah sakit.

1. Cuaca yang tidak menentu.

Sekejap panas, masuk kereta ber aircond lah pula. Sekejap lagi hujan, dan berangin pula.

Keadaan ini memang menyebabkan imunisasi anak anak menurun dan mereka kurang bertenaga melawan rasa sakit sakit badan tu.

2. Jangkitan dari kawan kawan.

Ini paling mudah berlaku. Bila seorang kawan sakit, dah tentu akan berjangkit kepada orang lain.

Ini kes luar kawalan ibu bapa, sebab anak anak kita memang terdedah dengan ini semua melainkan mereka homeschool kan.

3. Pemakanan yang kurang teratur.

Saya faham sangat ni. Anak anak sendiri pun selera makan berubah ubah. Agak susah nak kawal dan paksa nanti jadi tertekan pula anak anak.

Ibu kena rajin dan bijak. Rajin memasak dan bijak susum resipi. Haa.. Macamana tu?

4. Kurang tidur yang berkualiti.

Anak anda tidur jam berapa?

Iman biasanya paling awal tidur jam 8, paling lewat pernah sehingga jam 12 malam.

Kanak kanak kecil perlu tidur lebih awal untuk mendapatkan balik tenaga yang sudah digunakan siangnya.

Jika tidur lewat, ia akan mempengaruhi keadaan di dalam kelas. Penat, mengantuk, tertidur , tantrum dan sebagainya.

5. Tidur siang juga perlu.

Seusai balik sekolah, pastikan anak ada nap sekejap (kalau tak ada sekolah petang lah).

Antara tips parenting yang saya baca pun memang galakkan ibu bapa dan sekolah ada nap di antara masa pembelajaran tu. Orang Jepun memang dah amalkan ni kalau tak silap.

Jadi, bagaimana cara nak atasi perkara ini?

Tidak dinafikan, jika anak kita sakit perkara utama hendak dilakukan adalah dengan membawa anak berjumpa pakar.

Pakar kanak kanak tahu tentang masalah anak kecil ni berbanding yang lain.

Selain itu, perlu ada 'protection' lain di rumah, agar ibu ibu tak panik bila anak dah start tunjuk tanda tanda tak sihat.

Untuk Nida dan suami, kami memang amalkan Omega Guard, Vitalea For Kids dan Mealshake untuk anak anak.

Lihat perkongsian ibu yang ada anak sangat kurus dan selalu sakit berkenaan vitamin yang Nida cadangkan tadi.

Semua ibu nak yang terbaik buat anak kan.

*video

Mereka adalah ibu yang ada anak sangat kurus, dan juga anak yang selalu sakit akibat pergaulan di taska.

Selain itu, set kesihatan anak ni pun sangat membantu sekiranya anak anak mengalami masalah sembelit yang teruk.


*video

SET KESIHATAN ANAK ANAK. MENGAPA PENTING BUAT MEREKA?

Terdapat banyak percanggahan berkenaan pemberian suplemen ke atas anak kecil.

Dalam masa, semakin ramai kanak kanak yang mempunyai imuniti badan yang lemah pada masa kini.

Pengambilan suplemen tidaklah menggantikan ubat, namun suplemen menambah semula nutrisi dalam badan yang terkurang atau langsung tidak ada.

Kami sendiri di rumah, selain daripada ubat klinik, ada juga kami amalkan kismis, madu dan sekarang sedang cuba bagi habattussausa untuk anak.

Set Kesihatan Shaklee Untuk Anak

1. Mealshake French Vanilla


Suplemen ini merupakan suplemen dalam bentuk serbuk yang mudah disediakan.

Campurkan ke dalam minuman kegemaran anak anak setiap pagi, atau sediakan lempeng vanila yang harum dan sedap dan wallaaa penuh nutrisi.

Mealshake sangat sesuai untuk anak yang ada.masalah sembelit.

2. Vitalea For Children



Terdiri daripada multivitamin yang sangat baik untuk anak anak.

VFC membantu pembentukan tulang dan gigi yang kuat, membekalkan tenaga pada anak, tingkatkan imunisasi dan paling penting ia merupakan sumber nutrisi yang dah lengkap pun.

3. Omega Guard



Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan yang terbaik di pasaran.

Bersifat anti radang dan meningkatkan imunisasi, Omega Guard dah banyak bantu anak anak yang ada masalah semput

Omega juga sangat baik diamalkan bagi yang ada masalah ekzema, sembelit, batuk, selesema dan masalah kesihatan yang berkaitan.

Baik juga diamalkan sebagai suplemen otak. InsyaAllah minyak ikan bantu tingkatkan daya ingatan.

Semoga usaha kita untuk anak ini mendapat ganjaran baik dari Allah.

Membahagiakan anak anak pun satu amalan baik, insyaAllah Allah bagi pula kegemberiaan buat kita kan. Hehe

Bagaimana Nak Dapatkan Set Ini?

Sekiranya ada ibu bapa yang sedang cari suplemen untuk anak anak, boleh hubungi Nida link di bawah,

Nida 0165842330

Atau, ada yang nak beli sendiri pun boleh. Klik link di bawah, kemudian hubungi Nida di talian di atas untuk konsultasi eksklusif.

Beli Set Kesihatan Anak

Semoga anak anak kita sentiasa sihat, dilindungi dari sebarang kesulitan.

Dan semoga para ibu bapa sekalian pun sentiasa tenang melayan karenah anak anak yang pelbagai.

💓Love,
Nida

SIDpro Sabah
Shaklee Sandakan
🍀Your Shaklee Consultant and Business Mentor🍀

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

beauty